5 Ocak 2013 Cumartesi

Scuba Diving - dalgiclik




Dalışa nasıl başlayabilirim?
Eğer en az 14 yaşında ve sağlıklı bir kişi iseniz dalışa isterseniz hemen başlayabilirsiniz. Bu şartları sağlıyorsanız öncelikli olarak Türkiye Sualtı Federasyonunun onay verdiği bir Yetkili Dalış Merkezi' ne gidip başvuruda bulunmanız ve sağlığınız açısından bir sorununuz'un olmadığını ve başınıza gelebilecek hertürlü sağlık sorunlarını bu nedenle önceden kabul ettiğinizi belirten bir belgeyi imzalamak olacaktır. Ayrıca dalış sporuna başlayabilmeniz için çok iyi bir yüzücü olmanız gerekmez, su üzerinde durmayı bilmeniz yeterlidir.


Dalışa başlamak için ne tür malzemelere ihtiyacım var?
Dalışa başlamak için sadece mayonuzu alıp gitmeniz yeterlidir. Kurs başladığı zaman yetkili dalış merkezi sizlere yön gösterecektir. Dalış esnasında size gerekecek tüm malzemeyi dalışa beraber katıldığınız yetkili dalış okulu temin edecektir. Tabi tecrübe kazandıkça hangi malzemeleri satın alacağınızı kendiniz daha iyi belirleyeceksiniz. Ancak benim tavsiyem ilk etapda dalışın ABC' si değimiz Maske, Şnorkel ve palet almanızdır. tabi bunlara da gerek yok aslında çünkü dalış yapmak için gittiğin ekibin teknesinde tüm ekipmanları kiralayabiliyorsunuz (Tüp, dalış elbisesi, bc'denge yeleği', ağırlık, regülatör'ahtapot') Ama ABC olarak tabir ettiğimiz şey sizin için en önemlisidir, çünkü bunların size göre olması, maskenin ve paletin yüzüne uyması gerekir, aksi halde sualtında çok güç anlar yaşarsınız.


Dalgıçlar içinde derecelendirme varmıdır?
Evet, dalgıçlar kendi içinde 2 gruba ayrılır: Eğitmen ve dalıcı. Eğitmenler bu işi profesyonel olarak yapan kişilerdir, dalıcılar ise amatör olark ilgilenirler. Sırasıyla dalıcılar 1 - 2 - 3 yıldız , Eğitmenler ise 1 -2 - 3 yıldız olarak belirlenmiştir. Seviyeler ise birbirini takip eder, yani en alttan en üst seviyeye çıkmak sizin dalış sayınıza ve kabiliyetinize kalmış birşeydir. 1 yıdız dalıcı dan 2 yıldız dalıcı seviyesine çıkabilmeniz için 20 dalış, 2 yıldız dalıcıdan 3 yıldız dalıcıya çıkabilmeniz için 70 dalış yapmış olmanız gerekir, tabi dereceler arttıkça dalış sayılarınızın artması da gerekir.


En fazla kaç metreye dalabilirim?
Sportif dalış limiti 30 metredir. Başlangıç kursunu (PADI veya CMAS) bitirmiş bir kişi max. 18 metreye inebilir.

Dalış tüpünün içine ne var, ve tüp en fazla ne kadar dayanır?
Tüplerin içinde şu anda solumakta olduğunuz hava vardır. Soluduğumuz hava %21 oksijen ve %79 azot içerir. tüpteki havanın en fazla ne kadar dayanacağına ilişkin sorunun tek bir cevabı yoktur. Ne kadar derine dalış yapılırsa o kadar fazla hava harcanır. Ayrıca dalıcının tecrübesi ve dalış koşulları da bu süreyi etkiler.


Tüplü dalış tehlikeli midir, Sualtında tehlikeli canlılar var mıdır?
İstatistikler tüplü dalışın yüzmeden daha güvenli olduğunu göstermektedir. Fakat aynı araba kullanmak gibi öğrenilmesi gereken kurallar vardır. Kuralları izlediğiniz ve limitlerinize uyduğunuz sürece son derece güvenlidir. Sualtı canlıları siz onları rahatsız etmediğiniz sürece size zarar vermezler.

Vurgun yer miyim?
Dekomprasyon hastalığı yani halk arasında vurdugun olarak tabir edilen olay öyle sandığın kadar korkulacak ve sık ratlanan bir durum değildir, en azından dalgıçlar için... Kurallara uyduğunuz ve limitlerinizi bildiğiniz sürece dekompresyon hastalığı riski çok azdır. Çünkü dalgıçlar bu konuda eğitim alıyorlar ve bu dekomprasyon hastalığına yakalanma riskleri oldukça küçük bir ihtimal, haa.. olmaz mı olur tabi, ne zamanlar olur peki bu; mesela sualtında dolaşırken aniden yukarı çıkış yaparsanız, çünkü normalde su altında her 5 metrede bir bekleme süresi vardır, -bu biraz geniş bir konu- bu bekleme süreleri derinliğe göre azalır yada artar, eğer sen bu metrelerde bekleme sürelerini gerçekleştirmezsen vurgun yersiniz... Onun haricinde 24 saat öncesinden alkollü bir içki içip dalış yaparsanız yine vurgun yersiniz, çünkü bu sefer normal dalış esnasında harcayacağın azotun çok daha fazlası vücudunda olur ve neredeyse 5 metrede bile vurgun yeme durumu ortaya çıkar. Kurallara uyduğunuz ve limitlerinizi bildiğiniz sürece dekompresyon hastalığı riski çok azdır.

Dalış malzemelerinin fiyatları nelerdir?
Malzemeler oldukça çeşitlidir, marka olarak da birçok çeşidi bulunmaktadır. Dalışa ilk başlarken size önerim yukarıda ABC diye nitelendirdiğim malzemeleri temin etmenizdir (Palet, maske ve şnorkel) Bunların da markasına göre fiyatları değişmektedir. ama benim dalış okulunda palet(patikle beraber), maske ve şnorkelin satış fiyatı 85 Euro... Tabi dalışlarınız ve tecrübeniz arttıkça dilerseniz diğer malzemeleri de alabilirsiniz, bu tamamiyle size kalmış birşeydir...

   Scuba Diving Historia

The other day, Kerri Smith’s blog featured a potent bit of a Guardian interview withDave Eggers, about his writing process:
“I procrastinate worse than anybody. Writing is so hard. I need eight hours to get maybe 20 minutes of work done. I had one of those yesterday: seven hours of self-loathing.
…Writing is a deep-sea dive. You need hours just to get into it: down, down, down. If you’re called back to the surface every couple of minutes by an email, you can’t ever get back down. I have a great friend who became a Twitterer and he says he hasn’t written anything for a year.
As one of Smith’s reader’s commented: “It’s not just writing; it’s any creative pursuit” and went on to describe the problems programmers have with interruptions.
Historical Society of Washington, D.C.
Which is why we were so heartened by Egger’s words: to read a prolific writer describe the struggles that we, and so many people we know, also seem to be burdened with these days…that he beats himself up for writing slowly (that’d be us), and his feeling that technology too easily breaks the flow, that what looks so easy is really HARD.
Reading the original Guardian piece, we discovered that Eggers de-activated his internet access in his writing space so that he wouldn’t have the distraction. “A four-month stint with wi-fi proved ‘deadly’ for his productivity and having no access at all ensures that he is not tempted to ‘look at Kajagoogoo videos and old ads for Wrigley’s Spearmint Gum’ on YouTube. ” He also only reads on paper; no screens.
So it IS possible to be a highly successful person without being totally wired by paying attention to what really supports your work, saying NO to what doesn’t, establishing boundaries (however quirky) and creating a clear space with just the essential stuff in it.
Modern Mechanix

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder