5 Ocak 2013 Cumartesi

Brazil - Brezilya








BREZİLYA

BaşkentBrasilia
Coğrafi Konum
Brezilya, Güney Amerika’nın doğusunda, Atlas Okyanusu boyunca uzanır. Okyanus kıyısı dışında, kıtanın iç kesimlerinde de toprakları vardır. Ekvador ve Şili dışında tüm Güney Amerika ülkeleri ile komşu olan Brezilya’nın güneyinde Uruguay, güneybatısında Arjantin ve Paraguay, batısında Bolivya ve Peru, kuzeybatısında Kolombiya, batısında Venezüella, Guyana, Surinam ve Fransız Guyana’sı yer alır. Ülkenin kuzeyini Amazon ve yağmur ormanları kaplarken, güneyinde dağlar yükselir. Orta batısında savan iklimi görülürken, halkın büyük bir kısmı Atlantik Okyanusu kıyısındaki büyük kentlerde yaşar. Dünyanın beşinci büyük ülkesi Brezilya, 190 milyonu bulan nüfusuyla Güney Amerika’nın da en kalabalık ülkesi konumunda.
Coğrafik Koordinatlar10 00 G, 55 00 B
İklim
Brezilya geniş bir coğrafyaya yayıldığı için, birbirinden farklı iklim özellikleri gösterir. Ancak yoğun olarak tropik iklim kuşağında yer alan Brezilya’da yıl içinde büyük sıcaklık değişimleri yaşanmaz. Ancak bölgeler arasında mikroklima örneklerine sıkça rastlanır. Kuzeydeki Amazon bölgesinde çok nemli bir iklim hakimdir, yılın hemen her zamanı yağış alır. Ülkenin orta bölgelerindeki savan iklimi görülür, yağış belli dönemlerde etkili olur. Ülkenin batısındaki dağlık bölgelerde soğuk kış ayları yaşanır. Özellikle yükseklerde kar görülür.
Zaman DilimiGMT -3
DilPORTEKİZCE
Diğer Diller
Para BirimiReal
Telefon 
(Şebeke ve GSM)
Uluslararası ülke telefon kodu (dışarıdan): 0055, 
Uluslararası ülke telefon kodu (dışarıya): 00 + ilgili ülke kodu
Mobil Telefon:GSM 900/1800/2100, 3G, HSDPA, EDGE
Acil TelefonlarTüm ülke çapında 190 – Polis, 192 – Ambulans, 193 - İtfaiye
İnternet.br
Mesai SaatleriBankalar ve diğer resmi kurumlar 09.00–15.00 (Pazartesi-Cuma) ve 08.30–11.00 (Cumartesi). Alışveriş merkezleri 10.00–22.00 (Pazartesi-Cumartesi).
Resmi TatillerYeni Yıl (1 Ocak), Saint Sebastian Günü (20 Ocak, sadece Rio de Janeiro’da), Sao Paulo’nun Kuruluşu (25 Ocak, Sadece Sao Paulo’da), Rio Festivali (Şubat ayın ortasında Paskalya’dan 7 hafta önce), Paskalya (24 Mart), Tiradentes (21 Nisan), İsa'nın Göğe Çıkışı (1 Mayıs), Corpus Christi (Mayıs-Haziran, Paskalya’dan 60 gün sonra), Bağımsızlık Günü (7 Eylül), Patroness of Brazil (12 Ekim), Finados (2 Kasım), Cumhuriyet Bayramı (15 Kasım), Noel (25 Aralık), İyi Niyet Günü (26 Aralık)
Elektrik120-240V/60HZ

Genel Bilgiler 
Brezilya 1500 yılında Portekizli denizci Pedro Alvares Cabral tarafından keşfedildi ve Portekiz kolonisine dönüştürüldü. Bağımsızlığını 1822 yılında ilan eden ülke, önce imparatorluk oldu, 1889 yılından itibaren de Brezilya Federal Cumhuriyeti olarak hayatına devam ediyor.
Güney Amerika’nın en kalabalık ülkesi Brezilya’nın en büyük kenti, 20 milyonu bulan nüfusuyla kıtanın en kalabalık kenti de olan Sao Paulo. Nüfusu 11. 4 milyon olan Rio de Janeiro, 4 milyonluk Belo Horizonte, 4 milyonluk Porto Alegre, 3.6 milyonluk Refice, 3.4 milyonluk Fortaleza ve Salvador da Bahaia, 2.2 milyonluk başkent Brasilia ülkenin en büyük ve kalabalık yerleşim merkezleri.
Bu kentlerden Sao Paulo ülkenin ekonomik ve endüstri merkezi. Ülkenin tek borsası Bovespa burada işlem görüyor. Ekonomisinin gelişmesiyle nüfusu her geçen yıl artan kent, bununla birlikte trafik ve çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Kent nüfusunun büyük bir bölümü İtalyan kökenli. Panoramik kent manzarası sunan restoranıyla, Sao Paulo’nın 168 metrelik en yüksek ikinci binası Edificio Italia, kentin tiyatroları, venüleri, gece yaşamıyla ünlü olmasının yanında, İtalya dışında İtalyan kültürünün yaşatıldığı en büyük merkez Bixiga, yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik alanıyla Sao Paulo’nun “Central Park”ı konumundaki devasa doğal alan Ibirapuera Park gezilebilecek başlıca yerler. Rua Oscar Freire, Houte Couture markalar ve mücevher; Rua Jose Paulino, uygun fiyatlı tekstil; Rua Santa Ifigenia da elektronik alışverişi yapılabilecek caddeler. Formula 1’in Intergalos pistindeki yarışı, dünyanın en eski bienali, dünyanın en büyük eşcinsel yürüyüşü Pride Parade kentteki önemli etkinlikler.
Yaklaşık 200 yıl ülkenin başkenti konumundaki Rio de Janeiro, aynı zamanda en çok tanınan kent konumunda. Bugünse bürokratik öneminden öte dünyanın en renkli festivali Rio Karnavalı, Copacabana ve Ipanema gibi plajları, dünyanın yeni yedi harikasından biri kabul edilen Kurtarıcı İsa Heykeli, Maracana Stadyumu, futbol, müzik ve samba ile anılıyor. Sokaklarında her ten rengin insanı görmenin mümkün olduğu Rio, ülkenin etnik çeşitliliği en fazla olduğu ve bu konuda en rahat yerlerin başında geliyor. Sugarloaf Dağı’nın tepesine yapılan yolculuk ve Rio manzarasını izlemek kentteki turistik aktivitelerin birincisi. Şehir içinde 32 kilometrekare alana yayılan Tijuca Milli Parkı, Brezilya kıyısındaki Atlantik yağmur ormanlarında nesli tehlike altında bulunan pek çok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Rio, gece hayatıyla da oldukça ünlü. Bir yanda dünyaca ünlü gece kulüpleri, diğer yanda tam bir “yer altı” eğlence dünyası var. Ronaldo gibi futbol yıldızlarını ya da Mick Jagger gibi isimleri girişin çok pahalı olduğu Baronetti, Nuth, Catwalk, Help, Skylounge gibi mekânlarda görebilirsiniz. Kentte kriminal olaylar çok fazla olduğundan turistlerin çok dikkat etmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder